Sunday 16 March 2008

ce - şi de unde şi pînă unde...

În sfîrşit, în sfîrşit mi-am făcut timp şi curaj să dau un bobîrnac acestei interfeţe (nu singura!) a proiectului... ba nu, primului proiect din cadrul programului Povestind Bucureştiul - cît să zic, în două-trei cuvinte, ce şi de unde şi pînă unde...
În mod evident, fiecare dintre noi a moşmondit, de-a lungul anilor, tot felul de planuri de înfrumuseţat Bucureştiul şi/sau (chiar) pe unii din locuitorii acestuia - iar multe dintre ele au şi fost puse în aplicare :) Două sînt, însă, momentele (de fapt, perioadele) cruciale pentru demararea acestei aventuri.

Mai întîi şi la-nceput, pe la sfîrşitul toamnei lui 2006 am tot întors pe faţă şi pe dos diverse planuri mai mult sau mai puţin concrete de 'amendare' a Bucureştiului împreună cu tata (Mădălina) şi cu mama (Dalia) Asociaţiei ZOOM - ambele locuiesc prin 'centrul vechi' şi, deci, ambele oftează cu o oarecare regularitate atunci cînd intră şi cînd ies din casă. În ceea ce mă priveşte, am petrecut mult-mult-mult timp în centrele vechi ale unor oraşe ca Praga şi Bruxelles (în fiecare din ele am locuit mai mult de un an) şi Barcelona (unde am revenit cu o regularitate insistentă, în ultimii cîţiva ani), dar am şi văzut, ca work in progress, 'regenerarea urbană' a cartierului atenian Psiri - transformarea sa dintr-un cartier, hmm, dubios, într-o alternativă cool la Plaka.
Etapa a doua s-a consumat la sfîrşitul primăverii lui 2007 - şi aceasta este perioada în care a început să ticăie ceasul proiectului în forma sa actuală. Pentru început, prin a treia săptămînă din mai mi-am achiziţionat, din Gibraltar, numărul pe iunie 2007 al Total Film, conţinînd primul episod (din trei) al ghidului 'How to Make a Movie', semnat de Chris Jones, Genevieve Jolliffe şi Andrew Zinnes; de acolo am aflat de unde anume putem să ne comandăm The Guerilla Film Makers Handbook (pe care o văzusem într-o librărie din, cred, Ljubljana, cu vreun an înainte, dar ezitasem să fac investiţia) - ceea ce am şi făcut, după cîteva zile, cerînd de la ei nu doar unul, ci trei din cele patru volume DIY scoase de Living Spirit Pictures; în a doua săptămînă din iunie discutam, deja, la Roma, cu Livia Bazu şi Anca Rotescu o primă formă (destul de confuză) a ceea ce vedeam, în acel moment, ca fiind un duplex Povestind Bucureştiul - Povestind Roma, centrat pe povestiri în format video; în fine, în decursul următoarelor luni, conceptul proiectului s-a gonflat un pic, cît să admită povestiri despre Bucureşti şi în alte formate - şi, din una în alta (da, asta include faptul că, în septembrie 2007, am devenit producător asociat la scurt-metrajul lui Chris Jones, Gone Fishing - care, poate, ar putea fi folosit ca studiu de caz în proiect), am ajuns să candidăm cu Povestind Bucureştiul la o finanţare din partea programului Tineret în Acţiune, pe care am şi obţinut-o :)

1 comment:

  1. innitiativa d-voastra mi se pare laudabila si sunt convinsa ca vor rasari mai mult de 1001 povestiri ”sheherezadiene”. Bucurestiul cel cu bune si rele merita ”povestit”, expus, iar cu aceasta ocazie poate ca se vor gasi si solutii plauzibile de revitalizare a batranului oras...

    ReplyDelete